Održani Razgovori u Srcu na temu naprednog računanja i računalne dinamike fluida

15. 3. 2024.

Novo izdanje "Razgovora u Srcu" s temom naprednog računanja i računalne dinamike fluida održano je  14. ožujka 2024. godine, a fokus je stavljen na simuliranje strujanja fluida putem naprednih računalnih metoda. Okupljeni sudionici, istraživači su koji se bave računalnom dinamikom fluida i  u svom znanstvenom radu koriste napredne numeričke simulacije temeljene na principima mehanike fluida kako bi predvidjeli strujanja tekućina, distribuciju tlaka, prijenos topline i slične fenomene.

Kako bi zainteresirani sudionici bili što bolje upoznati s mogućnostima koje su im na raspolaganju putem usluge Napredno računanje, a koja istraživačima znatno olakšava rad, ubrzava računske operacije te skraćuje vrijeme do željenih rezultata, stručnjaci Srca predstavili su resurse usluge Napredno računanje, resurs za računarstvo visokih performansi superračunalo "Supek", resurs za napredno računanje u oblaku „Vrančić te računalni klaster "Padobran". Također, istaknut je rad Hrvatskog centra kompetencija za HPC, koji djeluje u sklopu projekta EuroCC 2, a industriji, akademskoj zajednici i javnoj upravi pruža podršku u pristupu novim znanjima  i korištenju HPC-a.

Svoja iskustva u primjeni računalne dinamike fluida s okupljenim sudionicima podijelio je dr. sc. Ivan Batistić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, koji je istaknuo važnost open source alata za izradu mreža te činjenicu da su od izuzetne važnosti istraživačima, ali i malim poduzetnicima, usprkos njihovim ograničenjima..

U svom izlaganju, izv. prof. dr. sc. Jakov Baleta s Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, govorio je o tome kako računalna dinamika optimizira postojeće procese u metalurškom inženjerstvu, smanjuje emisije i potiče korištenje alternativnih goriva.

O razvoju metoda za brodsku hidrodinamiku primjenom računalne dinamike fluida govorio je dr. sc. Inno Gatin iz tvrtke In silico d.o.o. koji se u svom izlaganju fokusirao na okružje OpenFOAM i prednosti open source softvera za potrebe akademske zajednice. Istaknuo je kako je za uspješno i učinkovito istraživanje poželjno imati i znanja iz srodnih znanstvenih područja koja nije moguće steći formalnim obrazovanjem, primjerice znanja o mogućnostima primjene superračunala.

Rasprava koja je potom uslijedila među okupljenim sudionicima istaknula je nedostatak programerskog znanja kod istraživača u ovom području, što može značajno utjecati na brzinu i učinkovitost istraživanja koja provode.

Stručnjaci Srca uključeni u rad Hrvatskog centra kompetencija za HPC, zaključno su istaknuli mogućnost korištenja devet europskih superračunala koje Zajedničko poduzeće za europsko računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) daje na raspolaganje putem otvorenih poziva.

HPC resursi su dostupni i malim i srednjim poduzetnicima te javnim poduzećima putem usluga koje Srce pruža u sklopu EDIH Crobohub++.

Pratite događanja Srca te se prijavite za sudjelovanje na događanju u području vašeg interesa.

Razgovori u Srcu - napredno računanje i dinamika fluida